Γλυκό ψυγείου τύπου Boston Cream pie

16 Apr

Ήρθε και το Πάσχα… και έφυγε… και πάμε για άλλα. Μια λούπα είναι όλα, play-pause, play-pause, play-pause. Βάζουμε και κανένα εφέ ενδιάμεσα για να λέμε ότι κάτι κάναμε και τσουπ τα κεφάλια πάλι μέσα.

boston cream pie strata2Το εφέ μας ήταν ότι πήγαμε μια εκδρομή εξπρές, την επομένη του Πάσχα, προς κοντινό παραθαλάσσιο προορισμό για να συναντήσουμε κάτι φίλους και να ζήσουμε λίγο την μαγεία της κίνησης της επιστροφής των εκδρομέων, για να μην έχουμε παράπονο και εμείς οι «Αθηναίοι», που δεν φεύγουμε σχεδόν ποτέ εκτός των τειχών.boston cream pie strata 3

Και άνοιξε το μάτι βρε παιδί μου, είδαμε λίγο θάλασσα με βουνά χιονισμένα από πάνω, ανθισμένα χωράφια με παπαρούνες (όχι τις παράνομες ελπίζω) και μαργαριτούλες και ουρανό με ροζ σύννεφα και ρίξαμε πέτρες στην θάλασσα, οι οποίες έκαναν «μπι-λούμ». Είδαμε και πολλά άλλα που πόνεσαν τα μάτια μας βέβαια (α ρε αθάνατη ελληνική επαρχία, παραπάνω δε λέω), ίσως και να ήταν πιο πολλά αυτά, αλλά για μια ημέρα δεν δώσαμε σημασία.boston cream pie strata 4b

Το γλυκό αυτό είναι μια εκδοχή/παραλλαγή της Boston Cream pie, της “τούρτας Κωκ” που λένε πολλοί στο Ελλάντα, αλλά σε βερσιόν γλυκού ψυγείου με μπισκότα αντί για κέικ/παντεσπάνι, κρέμα ζαχαροπλαστικής και σοκολατένια επικάλυψη.

Είναι πολύ απλό στην προετοιμασία και ακόμα πιο εύκολο στην κατανάλωση. Δεν είναι πολύ γλυκό στο σύνολό του (αν και είχαμε διαφωνία με μερικούς) και μάλλον η σοκολατένια επικάλυψη είναι αυτή που δίνει την πολύ γλύκα, ενώ είναι πολύ δροσιστικό, ιδανικό δηλαδή για μετά από βαρύ γεύμα. Γι’ αυτό και επέλεξα να το σερβίρω την Κυριακή του Πάσχα.boston cream pie strata 6

Θα παρατηρήσετε στα μπισκότα δεν έχω δώσει ακριβή ποσότητα γιατί παίζει ρόλο το μέγεθος και το σχήμα του ταψιού που θα χρησιμοποιήσετε. Καλό είναι να έχετε μερικά παραπάνω ή μπορείτε πάντα να κάνετε αναπροσαρμογές στις στρώσεις που θα γίνουν. Αν σας αρέσει το τέτρις, να η ευκαιρία σας να βάλετε σε εφαρμογή την “εμπειρία” σας, εγώ άλλαζα την φορά σε κάθε στρώση (πότε οριζόντια-πότε κάθετα με αποτέλεσμα να γίνονται ωραία σχέδια στο κόψιμο).

Γλυκό ψυγείου τύπου Boston Cream pie

Συνταγή από το The Kitchnboston cream pie strata 8

Πτι μπερ μπισκότα περίπου 2-3 συσκευασίες (ανάλογα το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε) Για την κρέμα 3 κ.Σ. (22γρ) κορν φλάουρ 2 μεγάλα αυγά 3 κρόκοι αυγών 5 κ.Σ. (70γρ) ανάλατο βούτυρο ¾ κούπας (150γρ) ζάχαρη ½ κ.γ. αλάτι 4 κούπες (950 ml) κρέμα γάλακτος light 2 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας Για την επικάλυψη σοκολάτας ¼ κούπας (57γρ) βούτυρο ¼ κούπας (30γρ) κακάο ¼ κούπας (60ml) γάλα 2 κούπες (250γρ) ζάχαρη άχνη 1 κ. γ. εκχύλισμα βανίλιας Εκτέλεση:

Σε ένα ταψί παραλληλόγραμμο 22×32 (το ταψί μου ήταν οβαλ και λίγο μικρότερο) στρώνουμε μια στρώση με μπισκότα και τα αφήνουμε στην άκρη (αν χρειαστεί σπάμε μερικά για να καλύψουμε όλο τον πάτο του ταψιού).

photo (1)

Για την κρέμα Σε ένα μικρο μπολ βάζουμε το κορν φλάουρ. Σε ένα λίγο μεγαλύτερο μπολ χτυπάμε ελαφρά τα αυγά και τους κρόκους και τα αφήνουμε και τα δύο μπολ στην άκρη.

Σε μια μεσαία κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο σε μεσαία θερμοκρασία, ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλάτι και την κρέμα γάλακτος light και ανακατεύουμε. Ζεσταίνουμε το μείγμα σε μεσαία θερμοκρασία μέχρι να αρχίσουν να σχηματίζονται φουσκάλες στα πλαϊνά της κατσαρόλας. Προσοχή, δεν το αφήνουμε να βράσει. Όταν το μείγμα έχει ζεσταθεί, το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Παίρνουμε με μια μεγάλη κουτάλα (χρησιμοποίησα αυτή για τις σούπες) λίγη ποσότητα (όσο μια κούπα περίπου) τη ρίχνουμε στο μπολ με το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε γρήγορα με το σύρμα. Το μείγμα μας δεν θα πρέπει να έχει σβώλους, αν έχει προσθέτουμε λίγο παραπάνω υγρό και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μείγμα του κορν φλάουρ στο μπολ με τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε δυνατά με το σύρμα.

Ρίχνουμε το μείγμα με τα αυγά στην κατσαρόλα και ανάβουμε πάλι το μάτι της κουζίνας σε μεσαία θερμοκρασία. Ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα, δυνατά, καλύπτοντας όλο τον πάτο της κατσαρόλας για να μην πιάσει το μείγμα, μέχρι να αρχίσει να γίνεται σφικτή κρέμα και να αρχίσει να βράζει (θα δείτε μεγάλες φουσκάλες στην επιφάνεια της κρέμας) μετά από 5-10 λεπτά ανάλογα την ένταση της κουζίνας. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά.

Ρίχνουμε το ένα τρίτο της κρέμας πάνω στη στρώση μπισκότων, καλύπτουμε από πάνω με μια στρώση μπισκότων και ρίχνουμε άλλη μια στρώση με κρέμα. Καλύπτουμε πάλι με μπισκότα και αφήνουμε το ταψί στην άκρη.

Για την επικάλυψη Σε ένα μικρό κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο μαζί με το κακάο. Το αφήνουμε να πάρει μια βράση σε μεσαία-χαμηλή φωτιά για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύοντας με το σύρμα και το αφήνουμε για 3 λεπτά περίπου να βράσει (να έχει φουσκάλες στα πλαϊνά της κατσαρόλας). Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα ή με μίξερ χειρός.

Όταν γίνει λείο το μείγμα, προσθέτουμε και τη βανίλια. Όσο είναι ζεστό το ρίχνουμε πάνω στα μπισκότα και αν χρειαστεί ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα ή ένα μαχαίρι που έχουμε βουτήξει πρώτα σε ζεστό νερό.

Σκεπάζουμε προσεκτικά το ταψί με αλουμινόχαρτο (πολύ προσεκτικά για να μην κολλήσει όλη η επικάλυψη πάνω), ή με καπάκι αν έχει (εγώ το «καπάκωσα» με ένα δίσκο φαγητού από πάνω) και τα βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες πριν το κόψουμε και το σερβίρουμε. Σερβίρεται κρύο.

27 Responses to “Γλυκό ψυγείου τύπου Boston Cream pie”

  1. pepi April 20, 2015 at 15:17 #

    Ωραιότατο!
    Το θέλω παγωμένο, κατ’ ευθείαν από το ψυγείο….ένα κουταλάκι και είμαι ok!

  2. sp00nstories April 20, 2015 at 15:35 #

    Ωχ μη μουτα δείχνεις απότομα αυτά γιατί θα λιποθυμήσω! Θέλω τουλάχιστον το μισό ταψί για πάρτυ μου!Το άλλο μισό για τη μαμά μου, που θα πει τα ίδια μόλις το δει! Πολύ όμορφες φωτος κοριτσάκι!!

    • tanja@the green mixer April 21, 2015 at 10:10 #

      Να το φτιάξεις στη μαμά (πλησιάζει και η γιορτή της μητέρας) και να το βάλετε κάτω με 2 κουταλάκια να το χαρείτε.

      • sp00nstories April 24, 2015 at 14:21 #

        Χαχα φοβερή εικόνα! Καλό ΣΚ<3

  3. Χρυσαυγή April 20, 2015 at 18:23 #

    Πω πω !!!!!!!!!!!! Στην όψη μου θυμίζει ένα γλυκό ψυγείου που έκανε μια θεία μου!! Φανταστικό! Βέβαια η τεχνική καμία σχέση! Ήταν κι αυτό με κρέμα, σοκολάτα και πτι μπερ! Είμαι σίγουρη ότι είναι φανταστικό! Μου αρέσουν τετοια γλυκά πολύ!!!!!! Όσο για τη σοκολάτα που ρέει εκεί δίπλα…. το έβαλες για να μας κολάσεις Δευτεριάτικα????????
    Χαμός θα έγινε, το φαντάζομαι!

    • tanja@the green mixer April 21, 2015 at 10:12 #

      Υπάρχουν πολλές παραλλαγές εκεί έξω, με εξίσου γευστικά αποτελέσματα, εγώ που είμαι της ταλαιπωρίας φτιάχνω τη κρέμα αλλά μπορεί να μπει και έτοιμη στιγμής φαντάζομαι. Κατά λάθος σας κόλασα Δευτεριάτικα, σκοπός μου ήταν να σας κολάσω Τριτιάτικα…

  4. My Lovable Baby April 20, 2015 at 20:09 #

    Εμένα ρε συ Τάνια, με πονάνε τα μάτια μου πιο πολύ στην Αθήνα, παρά στην επαρχία. Για τον ίδιο λόγο που υποθέτω ότι λες. Κ εδώ υποτίθεται σαν πόλη θα πρέπει να είναι αυξημένο το κριτήριο της αισθητικής. Υποτίθεται! Στην επαρχία όμως είναι η φύση τόσο όμορφη, που αντισταθμίζει. Ενώ εδώ τι θα αντισταθμίσει; Το τσιμέντο;
    Τέλειο το γλυκάκι!

    • tanja@the green mixer April 21, 2015 at 10:15 #

      Καλά λες, απλά επειδή δεν έχω συνηθίσει να φεύγω συχνά ίσως γι’αυτο μου κάνει πιο πολύ εντύπωση (επίσης πόνεσαν τα μάτια μου όχι με τον κόσμο απαραίτητα, αλλά με κάτι υπερπαραγωγές σπίτια σε άσχετη τοποθεσία, αντί το Μανχάταν ήταν μέσα σε κάτι χωράκια, κάτι πόρσε σε χωμάτόδρομους και άλλα τέτοια).

  5. stylencritics April 20, 2015 at 21:05 #

    μμμμ και μόλις γύρισα απο το τρέξιμο….ευκολάκι, το φτιάχνεις το βράδυ το πρωί κάνει παρέα στο κάφε σου!!!

    • tanja@the green mixer April 21, 2015 at 10:17 #

      Έτσι ακριβώς όπως τα λες το φτιάχνω και εγώ (εννοώ το βράδι και όχι μετά από τρέξιμο).

  6. Beauty Follower April 20, 2015 at 21:30 #

    Αυτού του τυπου τα γλυκα με αρεσουν πολύ και ειναι οτι πρεπει για μετά απο ενα πλουσιο γευμα 😉

    Καλη σου εβδομάδα!

  7. theonewithallthetastes April 20, 2015 at 21:51 #

    Δείχνει πραγματικά πολύ λαχταριστό!
    Προτιμώ την εκδοχή με τα μπισκότα αντί για κέικ/παντεσπάνι. Μου φαίνεται πιο ελαφριά και πιο γευστική!
    Και μου αρέσουν πολύ τα σχέδια που σχηματίζονται στις τομές. Μάλλον είσαι καλή στο tetris χε χε!

  8. άρης April 20, 2015 at 22:38 #

    Τέλειο φαίνεται !! Αλλά και οι φωτογραφίες, όπως πάντα, φωτεινές και καθαρές !!!!!

  9. The Healthy Cook April 20, 2015 at 23:00 #

    να ‘μαι κι εγώ κι ας άργησα!!! 🙂
    πεθαίνω για μπισκοτογλυκά!! κι αν έχουν και σοκολάτα πεθαίνω δυο φορές!
    δεν λέω άλλα, πάω να ξανακοιτάξω τις φωτογραφίες!! Χ

  10. Χρύσα April 20, 2015 at 23:58 #

    Είναι ένα από τα αγαπημένα μου γλυκά, όπως και οποιοδήποτε έχει κρέμα ζαχαροπλαστικής … Πολύ ωραία και εύκολη η τέτρις εκδοχή!
    (θέλω πολύ να σημειώσω ότι είσαι από τους ανθρώπους που θα ήθελα να πάω για καφέ και να “κράζουμε” παρέα…)

  11. cookika April 21, 2015 at 00:01 #

    Τάνια, δώσε στο λαό το πυρέξ ως έχει αλλιώς δεν ξέρω…Πω πω, τι υπέροχο πράγμα αντίκρισα μόλις! Έρχονται ονομαστικές γιορτές τις επόμενες μέρες και νομίζω ότι πρέπει να ετοιμάσω το γλυκό σου!
    Καλό βράδυ 🙂

  12. Γιώτα April 21, 2015 at 09:14 #

    Βάζω βεράντα, καφέ και νταντά της κόρη μου. Βάζεις ταψάκι με γλυκό; Mιαμ μιαμ πολύ μου άρεσε!

  13. Zambia April 21, 2015 at 10:46 #

    Αυτή σου η ανάρτηση πώς μού ξέφυγε;
    Θα έχανα ένα νοστιμότατο γλυκό, δελεαστικό κι όμορφο!

    Καλημέρα Τάνια!
    Ζ.

  14. Cook Taste Live April 22, 2015 at 01:14 #

    εντάξει μας πέθανες με την σοκολατίτσα που στάζει.
    κλάσικ γλυκάκι, φτιάχνεται εύκολά και καταναλώνεται ακόμα πιο εύκολα.
    απευθείας από το ψυγείο με το κουταλάκι!

  15. Penelope April 22, 2015 at 16:54 #

    Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά Τάνια.

    Πω-πω μου θύμισες τα παιδικά μου χρόνια καθώς κάτι παρόμοιο έφτιαχνε η μάνα μου, όταν ήθελε να μας καλοπιάσει και να μας γλυκάνει.
    Και η αλήθεια είναι πως το έκανε όσο συχνά μπορούσε ….αφού ήταν κι’ εκείνη μια πολύ απασχολημένη και σκληρά εργαζόμενη γυναίκα.

    Το καταγράφω για χρήση μέσα στο επόμενο διάστημα.
    Καλό απόγευμα σου εύχομαι.

  16. Natasa S April 22, 2015 at 23:53 #

    Διαχρονική αξία τα γλυκάκια ψυγείου! Και η δική σου εκδοχή μοιάζει εξαιρετική οπότε θα μπει στα υπ’όψιν. Την επαρχία πλέον την ζω οπότε στο ”αθάνατη ελληνική επαρχία” όχι απλά θα συμφωνήσω αλλά θα κοτσάρω και αμέτρητες τελίτσες ……..

  17. sundayspoon April 24, 2015 at 12:01 #

    Κάτι τέτοιες μίνι αποδράσεις επιβάλλονται. Κι ας πονέσει και λίγο το μάτι από τα “ωραία” της ελληνικής επαρχίας. Άλλωστε, σε τόσα “ωραία” που μας έχει συνηθίσει η ελληνική πρωτεύουσα, έχουμε αναπτύξει αντιστάσεις. Αντιθέτως, σε τέτοια γλυκά δεν μπορώ να προβάλω καμία αντίσταση. Ένα κουταλάκι, παρακαλώ…

  18. justsunday April 27, 2015 at 14:36 #

    ααα μπραβο τανια,πηγατε και στας εξοχας,πεταξατε και την πετρουλα στη θαλασσα!επρεπε να μας πεις ομως για αυτα που ειδες και πονεσαν τα ματακια σου μπας και γελασει το χειλακι μας!!!!!
    ωραιο το γλυκοπου διαλεξες να σερβιρεις την κυριακη του πασχα αλλα αυτο που σερβιρα εγω την κυριακη του πασχα ηταν καλυτερο…αχαχαχχ…..(ξερεις εσυ!)
    μπραβο τανια φαινεται νοστιμο δροσερο και ελφρυ το γλυκο σου,ευχαριστως θα το τιμουσα!!!!!

    • tanja@the green mixer April 29, 2015 at 08:27 #

      Ξερω ξερω τι φαγατε, κρατα και αυτο στα υποψη για αλλη μερα αν σου αρεσει αυτο το στυλ γλυκου.. εεπιφυλασσομαι για αλλη μερα για τα κουτςομπολια

  19. Tante Kiki May 6, 2015 at 20:45 #

    Φανταστικό το γλυκό σου Τάνια!!! Και μου άρεσε που το έκανες με μπισκότα!!! Εξαιρετικές και οι φωτό σου!! 🙂

Ακούω σχόλια και τα σχετικά: