Quiche κολοκύθας με κατσικίσιο τυρί

13 Jan

Φτάσαμε στα μισά σχεδόν του πρώτου μήνα του 2016 και μια ευχή δεν έχω μπει να σας πω εδώ μέσα αν και τα έχω πει στους πιο πολλούς μέσα από τα social medias (σε ότι κυκλοφορεί στην πιάτσα). Καλή Χρονιά λοιπόν και Υγεία, αυτό εύχομαι. Και λίγο ψυχική ηρεμία και χαρά και να κάνουμε λίγο παύση και να βλέπουμε τι συμβαίνει τη στιγμή που συμβαίνει…και να αναπνέουμε.

pumpkin quiche with goat cheese3

Παλιά έμπαινα στο τριπάκι και έκανα απολογισμούς και λίστες με όσα θα έκανα μέσα στη νέα χρονιά, πράγματα και λίστες που έγραφα “νοερά όμως” στη νέα μου ατζέντα (και το γράψιμο στην αντζέντα ήταν μέσα στη λίστα με τα resolutions) αλλά μετά από ένα μήνα όλα πήγαιναν περίπατο. Αν έμαθα κάτι με τα χρόνια, είναι να είμαι ρεαλίστρια, πως λειτουργώ και μέχρι εκεί που μπορώ και θέλω να “πάω”, μάλλον έμαθα να αποδέχομαι πως πραγματικά είμαι και όχι πως θα ήθελα να ήμουν. Όχι ότι δεν υπήρχαν ανατροπές που με έκαναν να αναθεωρήσω, απλά για κάποια κουσούρια πράματα είμαι σίγουρη.

Επειδή όμως είμαι όπως είμαι (με τα κουσούρια μου), ένα γρήγορο to-do list που ανανεώνεται κάθε χρόνο (νοερά, δεν τη γράφω ποτέ κάπου γιατί με φοβίζει η “μονιμότητα” του γραπτού) είναι η καλή διατροφή (λέμε τώρα), το συστηματικό γράψιμο στο blog και το να είμαι ήρεμη & υπομονετική με τον εαυτό μου και τους γύρω μου (καλή τύχη με αυτό).

pumpkin quiche with goat cheese 6

Μετά από τόσες μέρες απουσίας, επανέρχομαι με μια σπάνια, για το blog, αλμυρή συνταγή. Μια στις τόσες ποστάρω και μια αλμυρή συνταγή όπως έχετε καταλάβει, έτσι για το ξελίγωμα.

Η κολοκύθα αγοράστηκε για γλυκιά χρήση, φυσικά, αλλά μου γυάλισε η συνταγή και είπα να την κάνω, αφού η δίαιτα έχει προ πολλού χαλάσει και με κίνδυνο να την φάω όλη μόνη μου. Και κάπως έτσι έγινε γιατί η μεγάλη κριτική επιτροπή μου το έπαιξε «δύσκολη», ενώ η «μικρή» κριτική επιτροπή έφαγε το «κεικ» της μαμάς (αλήθεια λέω, έτσι το αποκάλεσε και αυτό) αλλά αυτή τρώει πολύ λίγο, οπότε όλο για πάρτη μου.

Η γέμιση είναι βελούδινη, τόση όση πρέπει σε αναλογία/ποσότητα για να μην σε «μπουκώσει». Αν δεν απατώμαι η διαφορά μεταξύ quiche και τάρτας είναι στην ποσότητα της γέμισης,  ωστόσο κάποια quiche είναι πολύ πλούσια, έχουν πολλά αυγά για τα γούστα μου και τα βρίσκω υπερβολικά.

pumpkin quiche with goat cheese 4

Λίγα λόγια για την συνταγή:

  • Για τον πολτό της κολοκυθας θα βρείτε οδηγίες εδώ. Εγώ συνήθως παίρνω μια μεγάλη κολοκύθα στην αρχή της σαιζόν, την οποία ψήνω στο φούρνο και μετά πολτοποιώ τα κομμάτια της, τη στραγγίζω με τουλπάνι (ή με ένα σουρωτήρι) και κατόπιν την χωρίζω σε μερίδες 1 κούπας, τις οποίες καταψύχω και χρησιμοποιώ για αρκετό καιρό μετά.
  • Η βάση της τάρτας ψήνεται στην άρχη χωρίς τη γέμιση, μέ όσπρια ή ρύζι ή τις ειδικές κεραμικές μπίλιες που πουλάνε στο εμπόριο (blind baking λέγεται) για να μην φουσκώσει. Εγώ ψήνω τις τάρτες μου με ρύζι, το οποίο αφήνω να κρυώσει μετά το ψήσιμο και το αποθηκεύω για μελλοντική χρήση, πάλι σε ψήσιμο τάρτας.

pumpkin quiche with goat cheese 5

Quiche κολοκύθας με κατσικίσιο τυρί

Ελαφρά προσαρμοσμένη από εδώ

Υλικά:

Για τη βάση:
1 κούπα (130gr) αλεύρι ολικής άλεσης (ή για όλες τις χρήσεις 125γρ)
¼ κούπας (30γρ) καλαμποκάλευρο
½ κ.γ. ζάχαρη
½ κ.γ. αλάτι
½ κούπα (55 γρ) βούτυρο κρύο, σε κυβάκια
2-4 κ. Σ. κρύο νερό, ή όσο «πάρει»

Για τη γέμιση
3 μεγάλα αυγά
½ (110γρ) κούπα κατσικίσιο τυρί, μαλακωμένο (το αφήνουμε έξω λίγη ώρα πριν) κα
1 κούπα (240gr) πουρές κολοκύθας (δείτε σημείωση παραπάνω)
1 κ.Σ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο (ή αρχική συνταγή έχει 1 κ.γ. θυμάρι)
½ κ.γ. αλάτι
¼ κ.γ. πιπέρι
1/8 κ.γ. μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Για τη ζύμη:

Ρίχνουμε στο μπολ της κουζινομηχανής το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο, τη ζάχαρη, το αλάτι και τα χτυπάμε για λίγο μέχρι να ανακατευτούν. Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε πάλι για 3-5 φορές ίσα να ανακατευτούν και να μοιάζουν σαν βρεγμένη άμμο. Προσθέτουμε 2 κ. Σ. νερό και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να αρχίσει να μοιάζει με ζύμη και να μαζεύεται σα μπάλα.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό και ξαναχτυπάμε. Στο τέλος σχηματίζουμε μια μπάλα με τη ζύμη, την πιέζουμε απαλά να μοιάζει με δίσκο και την τυλίγουμε με μεμβράνη. Την βάζουμε στο ψυγείο για να ξεκουραστεί για περίπου 1 ώρα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190C.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε ανάμεσα σε δύο φύλλα αντικολλητικό χαρτί (ή σε αλευρωμένο πάγκο). Τη βάζουμε στην ταρτιέρα και κόβουμε τις άκρες που περισσεύουν και την τρυπάμε με ένα πηρούνι.tart base

Βάζουμε από πάνω αντικολλητικό χαρτί και τη γεμίζουμε με ρύζι/φασόλια ή τις ειδικές κεραμικές μπίλιες για ψήσιμο και την ψήνουμε για 20-25 λεπτά ή έως σταθεροποιηθεί (μισοψηθεί) η βάση της. Βγάζουμε το χαρτί με τα όσπρια/ρύζι και την ψήνουμε για 5 λεπτά και μέχρι να αρχίσει να ροδίζει στις άκρες και στον πάτο της.blind baking tart shell

Τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρά και όσο περιμένουμε να κρυώσει, φτιάχνουμε τη γέμιση.

Για τη γέμιση:

Σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τα αυγά με το κατσικίσιο τυρί, μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Προσθέτουμε την κολοκύθα, το αλάτι/πιπέρι και μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε με το σύρμα. Ρίχνουμε το μείγμα στην τάρτα και τη ψήνουμε για 20-30 λεπτά ή μέχρι να σφίξει στο κέντρο της (στις άκρες της θα έχει φουσκώσει ελαφρά).pumpkin quiche

Τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει τελείως πριν την κόψουμε.

pumpkin quiche with goat cheese

15 Responses to “Quiche κολοκύθας με κατσικίσιο τυρί”

  1. Γιώτα January 13, 2016 at 09:42 #

    Καλημέρα και καλή χρονιά με υγεία, υγεία, υγεία!
    Διάβαζα μία ψυχολόγο, σχετικά με τους στόχους της νέας χρονιάς, κι έλεγε ότι πρέπει να είμαστε περισσότερο συγκεκριμένοι για να μπορούμε να ξεκινήσουμε από κάπου. Δηλαδη όχι θα αρχίσω να κάνω καλή διατροφή το 2016, αλλά θα έπρεπε να βάλουμε σαν στόχο πχ από αύριο κάθε δεκατιανό μου δεν θα είναι από τον φούρνο, αλλά ένα φρούτο από το σπίτι…. (λέω εγώ τώρα).
    Κι εγώ δεν μπορώ τις Quiche που είναι η γέμιση με πάχος τούβλου, τίγκα στα αυγά και στην κρέμα γάλακτος. Την δική σου συνταγή θα την δοκιμάσω σίγουρα, διότι μου αρέσουν πολύ όλα τα υλικά της. Είναι που σου έχω κι εμπιστοσύνη. Ποιο κατσικίσιο τυρί πήρες; Βάζε μας παραπάνω αλμυρές συνταγές το 2016 pleaseeee.
    Φιλιά!

    • tanja@the green mixer January 13, 2016 at 22:39 #

      Καλα τα λεει η ψυχολογα…. (Καλα που ειμαστε κι εμεις και της επιβεβαιωνουμε τη δουλεια)… Κατσικισιο πηρα ενα που εχει στα ψυγεια ο ΑΒ, το chavroux (το εχει και στο site του) το οποιο χρησιμοποιω συχνα και το βαζω και σε ριζοτο..

  2. Χρυσαυγη January 13, 2016 at 14:50 #

    Οπως σου ειπα εκανες μια απο τις καλυτερες ευχες που εχω δει να κυκλοφορουν. Να αντιλαμβανομαστε τη στιγμη και να αναπνεουμε!!!!

    Λοιπον η ταρτα με εβαλε σε σκεψεις! Ειναι απο τα καλυτερα αλμυρα σνακ να το πω, που εχω δει να κυκλοφορουν τελευταια!!

    Δυνατο come back εκανες Τανια!!! Σουπερ! Πες στην κριτικη σου επιτροπη να αναθεωρησει αμεσα!!

    • tanja@the green mixer January 13, 2016 at 22:41 #

      Χαιρομαι που σας εδωσα και εγω λιγο food for thought…..κοιτα, δεν επεμεινα γιατι μου αρεσε και εμεινε πιο πολυ για μενα

  3. peps@pepiskitchen January 13, 2016 at 17:12 #

    Φανταστική τάρτα!!!!!!! Μου αρέσει πολύ ο συνδυασμός κολοκύθας και κατσικίσιου!
    Ξεκίνησε καλά η χρονιά!

  4. craftlandgr January 13, 2016 at 22:38 #

    Καλη χρονιά!!! Θα μελετησω σχετικα με τον πουρε κολοκυθας και ελπιζω να βρω χρονο να φτιαξω και να δοκιμασω την υπεροχη ταρτα!!!!

    • tanja@the green mixer January 13, 2016 at 22:42 #

      Καλη χρονια!!! Αν φτιαξεις πουρε κολοκυθας να εισαι σιγουρη οτι θα φτιαξεις και αλλα καλουδια.

  5. neanikon January 14, 2016 at 08:18 #

    Έχει πανέμορφο χρώμα η τάρτα Τάνια!
    Συμφωνώ, δεν χρειάζονται και πολλά resolutions, λίγοι στόχοι και καλοί και ας μην τους θέτουμε κάθε πρωτοχρονιά. Όποτε το αποφασίσουμε.

    Σου εύχομαι μια υπέροχη χρονιά με υγεία και μπόλικη χαρά!!!!

  6. Χρύσα January 14, 2016 at 23:24 #

    Καλή Χρονιά!
    Μου αρέσει που ξεκινάς κόντρα στα συνηθισμένα, με αλμυρή συνταγή δηλαδή…
    Ωραία η βάση με τα δύο είδη αλευριού, και αυτό το χρώμα της κολοκύθας μου αρέσει πάντα σε οποιαδήποτε μορφή!
    Καλή επιτυχία με τα resolutions σου!

  7. Αγγελική January 15, 2016 at 14:30 #

    Καλή και ξέγνοιαστη χρονιά!! Είναι ωραίο να θέτεις στόχους αλλά καθότι το 80% ποτέ δεν υλοποιείται, δεν αξίζει να σκας κιόλας!
    Κάνω ακριβώς την ίδια διαδικασία με την κολοκύθα και βολεύει καθώς μια φορά κουράζεσαι αλλά έχεις αρκετό απόθεμα.
    Η πρότασή σου με βάζει σε πειρασμό, τα υλικά τα έχω σχεδόν όλα και σύντομα θα την δοκιμάσω!

  8. Beauty Follower January 15, 2016 at 23:08 #

    Καλή χρονια με υγεια και ορεξη για νεες περιπέτειες 😉

    Ωραιο, φωτινο χρωματάκι εχεις το κις!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

  9. craftcooklove January 17, 2016 at 16:28 #

    Τάνια μου, πολύ καλή η ιδέα της τάρτας με την κολοκύθα, μου άρεσε ιδιαίτερα που χρησιμοποίησες αλεύρι ολικής άλεσης στη βάση !! Και πόσο εντυπωσιακό χρώμα!! Πολλά φιλιά, εύχομαι μία υπέροχη χρονιά γεμάτη όμορφες στιγμές και δημιουργικότητα!!

  10. Cook Taste Live January 17, 2016 at 17:38 #

    Πολύ καλό το ποδαρικό σου!
    Ελπίζω να συνεχιστούν αυτές οι αλμυρές εκπλήξεις 🙂
    Οτιδήποτε περιέχει κολοκύθα μου αρέσει. Δεν έχω δοκιμάσει το συνδυασμό με το κατσικίσιο, αλλά κάτι μου λέει πως θα ναι καλό (ε ξέρεις τα food-bloggerika ένστικτα)
    Καλά όσο για το χρώμα.. απίθανο, υπερπαραγωγένιο!

  11. Ariadni St. January 20, 2016 at 19:59 #

    Κολάσιμη συνταγη και λαχταριστες λήψεις!!!!!!!
    Καλό απόγευμα 🙂

Ακούω σχόλια και τα σχετικά: