Καραμέλες γάλακτος με ουίσκι και ανθό αλατιού

6 Nov

Άλλη μια συνταγή με καραμέλες.

Ήταν να μην πάρω φόρα.

Να εξηγήσω όμως.

Την προηγούμενη βδομάδα ήταν η κολλητή/κουμπάρα-green mixer στην Ελλάδα, από τα εξωτερικά, όπως ξαναείπα (= αυτή που μου έκανε δώρο το πράσινο μίξερ και μάλλον της οφείλω ένα κομμάτι της “επιτυχίας/ύπαρξης του μπλογκ” μου-  μου έχει πάρει και μια καφετέρια αλλά δεν έγινα barista ακόμα). Λόγω απόστασης που λέτε (την έφαγε ο έρωτας και μας μετανάστευσε πριν ακόμα γίνει της μόδας), καμαρώνει τις δημιουργίες μου εξ αποστάσεως και γλύφει τις οθόνες, εκτός αν αξιωθώ και στείλω κανένα πακετάκι ντελίβερι με κουλουράκια που αντέχουν κάπως την ταλαιπωρία, άμα συσκευαστούν καλά. Στο ένα και μοναδικό πακέτο που έχω στείλει, έβαλα και μερικές καραμέλες οι οποίες όπως με ενημέρωσε είχαν πολύ σουξέ.

Όσο ήταν λοιπόν εδώ, πέρα από τις βόλτες και τις τσάρκες που κάναμε, το μόνο που κατάφερε να δοκιμάσει από τα χεράκια μου και από το μίξερ ήταν  ένας κορμός σοκολάτας   (αντί για τούρτα γενεθλίων – η καμηλοπάρδαλη είναι inside joke), και αυτές τις καραμέλες (προτίμησα να κάνω κάτι που να κουβαλιέται εύκολα και να μην λήγει άμεσα για να τις πάρει μαζί της). Δυστυχώς μόνο αυτά, γιατί,  τι να προλάβω η γυναίκα; (άσε που πλέον με 3 μπύρες έχω hangover – που είναι εκείνες οι εποχές που τα κατεβάζαμε όλα και δεν καταλαβαίναμε τίποτα;;;;)

Οι φτωχές-πλην-τίμιες καραμελίτσες λοιπόν, είχαν τρελό σουξέ και αυτό δεν το λέω  εγώ, αλλά οι δοκιμαστές, οι οποίοι ήταν ουκ ολίγοι.  Γιατί, αυτό το βάζο παραδόθηκε στην κολλητηκουμπάρα βράδυ, καθώς είχαμε βγει για ποτό και εννοείται ότι κεράσαμε (εγώ δηλαδή) όλους τους γνωστούς που συναντήσαμε (και τους γνωστούς αυτών, γιατί έπεσε σύρμα).

Κλασσικές καραμέλες βουτύρου, από τις παιδικές, σε ενήλικη βερσιόν με μια πολύ μικρή εσάνς ουισκιού (εγώ που σιχαίνομαι με πάθος το ουίσκι δεν κατάλαβα έντονη γεύση) και από πάνω λίγο αλατάκι για να σου σκάει αλμύρα και να τονίζει ακόμα πιο πολύ την καραμελένια γέυση. Επειδή δεν ήξερα αν θα αρέσει η προσθήκη αλατιού το κράτησα λίγο (η αλήθεια είναι ότι το ξέχασα και το θυμήθηκα λίγο καθυστερημένα).

Λίγα λόγια για την προετοιμασία καραμέλας (από την πολύ μικρή μου εμπειρία):

1. Επενδύουμε σε ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής

2. Φοράμε ρούχα, που να μας καλύπτουν επαρκώς (όχι naked chef και βλακείες) γιατί το μείγμα μπορεί να μας πιτσιλίσει και συνεπώς να μας κάψει (duh!) – και καίει σαν τον διάολο, πιστέψτε με)

3. Καλό είναι να έχουμε όλα τα υλικά, εργαλεία & όργανα ζαχαροπλαστικής έτοιμα (καθώς επίσης φωτογραφικές, κινητά, καφέδες, τσιγάρα και ότι θέλουμε να έχουμε κοντά μας), γιατί δεν υπάρχει πολύς χρόνος για χάσιμο, ούτε να πάμε στο άλλο δωμάτιο. Επίσης γιατί τα μείγματα αναπτύσσουν μεγάλες θερμοκρασίες και πάντα υπάρχει κίνδυνος να πιτσιλιστούμε με καραμέλα (που καίει σαν τον διάολο, το είπαμε) ή να καταστρέψουμε κάτι (πχ να μας λιώσει η “και καλά αντικολλητική σπάτουλα” μέσα στο μείγμα και άλλα τέτοια σχετικά).

3. Η υγρασία δεν είναι φίλη της καραμέλας και καλό είναι να αποφεύγουμε να φτιάχνουμε όταν έχει υγρασία

4. Άμα έχουμε πολλά μαλλιά ή/ και σε έντονα χρώματα, φροντίζουμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτά, γιατί ατυχήματα συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες (αυτό ισχύει για όλες τις μαγειρικές/ζαχαροπλαστικές εκτελέσεις)

5. Επίσης απομακρύνουμε τους περίεργους/ενοχλητικούς/περαστικούς από την κουζίνα, οι οποίοι θέλουν την αμέριστη προσοχή μας, για παράδειγμα ενώ είμαστε πάνω από την καραμέλα και περιμένουμε να ανέβει 1 βαθμό για να πάμε στο επόμενο βήμα, ή μας ζαλίζουν τα @@ ενώ κάνουμε μετρήσεις υλικών και δεν μας αφήνουν να κάνουμε ότι είναι με ησυχία και πρέπει να εξηγήσουμε -τι είναι αυτό;- και -πως γίνεται;- και -γιατί γίνεται έτσι;- κλπ κλπ (ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ)

Αυτά προς το παρόν. Καλή τύχη.

Καραμέλες γάλακτος με ουίσκι και ανθο αλατιού

Συνταγή από το site της Betty Crocker

Υλικά
5 κ.Σ. (71 γρ.) βούτυρο
1 κούπα κρέμα γάλακτος
¼ κούπας (60ml) ουίσκι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
¼ κ.γ. χοντρό αλάτι
1 ½ κούπα (337γρ) ζάχαρη
¼  κούπας γλυκόζη
¼  κούπας νερό

1 κ.Σ ανθό αλατιού (fleur de sel) ή χοντρό αλάτι ια να ρίξουμε από πάνω στο τέλος -προαιρετικά)

Εκτέλεση

Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψί 23×23εκ (να κρέμεται το χαρτί στα πλάγια για να ξεφορμάρουμε εύκολα την καραμέλλα στο τέλος) και το λαδώνουμε καλά.

Σε μια μικρή κατσαρόλα ή τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, το ουίσκι, τη βανίλια και το ¼ κ.γ αλάτι, ανακατεύοντας συχνά. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.

Σε μια μεσαία/μεγάλη κατσαρόλα (καλό είναι να είναι ψηλή γιατί το μείγμα θα αρχίσει να κοχλάζει δυνατά σε κάποια στιγμή), σε μεσαία-ψηλή θερμοκρασία ρίχνουμε τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και το νερό και χωρίς να ανακατεύουμετα βάζουμε να βράσουν, μέχρι η ζάχαρη να πάρει ελαφρύ χρυσό χρώμα και το θερμόμετρο καραμέλας να φτάσει στους 154⁰C.

Όταν το μείγμα φτάσει στους 154⁰C, προσθέτουμε το μείγμα με την κρέμα γάλακτος (ΠΡΟΣΟΧΗ μην καείτε γιατί το μείγμα θα αρχίσει να χοχλάζει βίαια), ανακατεύοντας με ένα σύρμα, μέχρι το θερμόμετρο να φτάσει στους 120⁰C.

Ρίχνουμε την καραμέλα στο ταψί που προετοιμάσαμε και την αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά. Πασπαλίζουμε με το αλάτι και την αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Με ένα μαχαίρι την κόβουμε σε κυβάκια, τα οποία τυλίγουμε με αντικολλητικό χαρτί (αν κολλάει το μαχαίρι στην καραμέλα καθώς την κόβετε, λαδώστε το).

21 Responses to “Καραμέλες γάλακτος με ουίσκι και ανθό αλατιού”

  1. Νotoula ή Γιώτα November 6, 2012 at 09:09 #

    Καλημέρα
    Δεν θα σκεφτόμουν ποτέ να φτιάξω καραμέλες. Συγχαρητήρια.

    • tanja@the green mixer November 6, 2012 at 16:07 #

      Ειναι πιο εύκολο απ’οτι φαίνεται πάντως. Ευχαριστώ!

  2. peps November 6, 2012 at 11:31 #

    το αλατάκι που έκανε κλικ!

    • tanja@the green mixer November 6, 2012 at 16:07 #

      έχω πολλους φανατικούς που δεν τους αρέσει το αλάτι στα γλυκά, άσε….

      • peps November 8, 2012 at 09:05 #

        To kourkoutaki tis dokimase?

      • tanja@the green mixer November 8, 2012 at 10:25 #

        Το μεγαλο ναι, για το μικρο δεν ξερω

  3. Αγγελική Ν November 6, 2012 at 14:29 #

    Με εντυπωσίασες! Τρομερή ιδέα! Είμαι μακρυά και θέλω να στέλνω ντιλίβερι κάπου κάπου και δεν είχε πάει ο νους μου!
    Ευχαριστώ Τάνια!
    Α! Και κάτι ακόμα: πώς απομακρύνουμε τους περίεργους/ενοχλητικούς/περαστικούς από την κουζίνα, οι οποίοι θέλουν την αμέριστη προσοχή μας????? Πώς?

    • tanja@the green mixer November 6, 2012 at 16:09 #

      Το ταχυδρομείο στις πιο πολλές Ευρωπαϊκές τουλάχιστον χώρες (για τις άλλες λέμε) είναι αρκετά γρήγορο και φτάνει το πακετάκι το πολύ σε 3 μέρες. Με καλή συσκευασία φτάνουν σώα και αβλαβή διάφορα καλούδια.
      Για τους περαστικούς/περίεργους δεν έχω βρει αποτελεσματική λύση ακόμα.

  4. The Dark Chef November 6, 2012 at 15:26 #

    Έχω φτιάξει παρόμοιες καραμέλες με μπύρα και χοντρό αλάτι! Μάλιστα για να γίνουν πιο “τραγανές” έβαλα και peanuts. Οπότε, οι δικές σου από γεύση θα σκίζουν σίγουρα (εμένα μου αρέσει το ουίσκι και γενικά ό,τι πίνεται :p)
    Δεν είχα όμως θερμόμετρο και τις έκανα με το μάτι. Ίσως γι’ αυτό δε βγήκαν σκληρές όπως φαίνονται να είναι οι δικές σου και επειδή ήταν και καλοκαίρι, έλιωναν στα 5 λεπτά εκτός ψυγείου. 😉

    Οι 5 οδηγίες σου πάντως πολύ κατατοπιστικές και απολαυστικές, χα χα!

    • tanja@the green mixer November 6, 2012 at 16:12 #

      Με μπύρα εε??? ΧΧΧμμμ… Ενδιαφέρον!
      Αν και πιστεύω ότι θα την πιω πριν προλάβω να φτιάξω καραμέλλες, ενώ το ουίσκι ήταν ασφαλές μαζί μου. Το θερμόμετρο έιναι βασικό αξεσουάρ για την κατασκευή καραμέλλας εκτός αν εμπιστευτείς το μάτι (και δεν νοιάζει αν δεν βγούν και “τέλειες”).

      • Eri November 6, 2012 at 17:43 #

        Τέλειες είναι!

  5. Ερμιόνη November 6, 2012 at 19:20 #

    Δεν με βλέπω να γλιτώνω το θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής!
    Με έχεις βάλει στην πρίζα να φτιάξω καραμέλες και απ’ ότι βλέπω είναι απαραίτητο!
    Ωραίες σου έγιναν, η κουμπάρα θα τις ευχαριστήθηκε!
    Φιλιά

    • tanja@the green mixer November 6, 2012 at 19:53 #

      Δυστυχώς είναι απαραίτητο, αλλά μπορείς να το χρησιμοποιείς και αλλού (θα βρεις και άλλες χρήσεις) και σίγουρα οι καραμέλες θα σε αποζημιώσουν.

  6. Villy November 7, 2012 at 11:29 #

    Χαχαχααα! Τα πλάγια μικρά γραμματάκια στο τέλος είναι όλα τα λεφτά! Έφτιαξα και εγώ καραμέλα πρώτη φορά, τα κατάφερα και χωρίς θερμόμετρο, αλλά ήταν για το φρόστινγκ στα whoopie pies… Αξίζει πάντως! Αλάτι και καραμέλα = τέλειο!

    • tanja@the green mixer November 7, 2012 at 12:10 #

      Ευχαριστώ!
      Η καραμέλα δεν είναι τίποτα το φοβερό, απλά αν είναι για γλειφιτζούρια ή καραμέλλες είναι χρήσιμο το θερμόμετρο για να “σιγουρευτείς” ότι θα έχει την υφή που θέλεις, γιατί ακόμα και 2-3 βαθμοί πάνω ή κάτω μπορεί να δώσουνι άλλο αποτέλεσμα (αλλά όλα τα τρώμε, όπως και να βγουν)

  7. mm_skg November 7, 2012 at 20:25 #

    Πολυ ωραιες μου ακουγονται αυτες οι καραμελλες! Καποτε πρεπει να αποφασισω να φτιαξω κι εγω…

  8. Martha Tompoulidou November 9, 2012 at 01:06 #

    Είμαι καινούρια στο blog σου αλλά μ’ αρέσει που το βρήκα και σε βρήκα και μπήκα να σε χαιρετήσω. Βλέπω ότι ξεκινήσαμε τον ίδιο μήνα να blogg-άρουμε, Μάρτιο και συ,ε; Άντε λοιπόν, καλή μας συνέχεια και καλή μας διασκέδαση.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Μπουκιές μπράουνις με παγωτό αλμυρής καραμέλας | the green mixer - June 19, 2013

    […] παγωτό είναι σα να τρως καραμέλα βουτύρου, σαν αυτές εδώ χωρίς το αλκοόλ,  σαν αυτές που τρώγαμε όταν είμασταν […]

  2. Καραμέλες με σοκολάτα και καρύδα – the adult edition | the green mixer - December 2, 2014

    […] Για την παρασκευή καραμέλας έχω γράψει γενικές συμβουλές εδώ. […]

Ακούω σχόλια και τα σχετικά: